logo
  • Ιούνιος 2, 2017
  • Άρθρα
  • Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πόσο μπορεί να διαρκέσει η “καριέρα” ενός youtuber;

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η “καριέρα” ενός youtuber;

Μπορεί το Youtube να διανύει μόλις την 12η χρονιά ύπαρξής του, όμως για τα διαδικτυακά δεδομένα, είναι αρκετά παλιό. Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, αναγνωρίσιμους (σήμερα), youtubers, θα λέγαμε ότι η πλειοψηφία από αυτούς, ασχολείται, εντατικά, με αυτό, τα τελευταία 5-7 χρόνια. Αρκετοί, βρίσκονται, από τότε ακόμη, στην “κορυφή”, ενώ κάποιοι άλλοι “αναρριχήθηκαν”, εκεί, αρκετά γρήγορα, μόλις τα τελευταία δύο – τρία χρόνια. Αλήθεια, πόσο μπορεί να διαρκέσει η “καριέρα” (εντός ή εκτός εισαγωγικών) ενός youtuber; 7, 10, 20 ή περισσότερα χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο είδος τροφίμου, όπου αναγράφεται η ημερομηνίας λήξης, ώστε να ξέρουμε πότε θα “τελειώσει”.  Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές παράμετροι που μπορούν να μας οδηγήσουν σε κάποιες λογικές υποθέσεις, σε ό,τι αφορά την πορεία ή “καριέρα”, αν προτιμάτε, ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά ή ημι-επαγγελματικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ενδεικτικά, θα αναφερθούμε σε τρεις από αυτές, που θεωρούμε σημαντικές:

  1. «Τα πάντα ρει» και κάθε εποχή ή περίοδος μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω. Μπορεί το στυλ ενός youtuber να έχει τεράστια απήχηση σήμερα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα διαρκέσει για πάντα και καθένας που ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο θα πρέπει να το έχει κατά νου. Κάθε επιτυχημένος youtuber, που επιζητεί τη διάρκεια πρέπει να προσαρμόζεται και να ανανεώνεται διαρκώς, συμβαδίζοντας με την κάθε εποχή ή περίοδο. Βέβαια αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στο να μην είναι 100% ο εαυτός του, αφού ίσως πολλές φορές αναγκασθεί να κάνει κάποια βίντεο, με σενάρια που δεν τον εκφράζουν και το αποτέλεσμα να μην είναι τόσο καλό.
  2. Η συχνότητα της μεταφόρτωσης των βίντεο είναι ένας ακόμη βασικός παράγοντας που μπορεί να κρίνει πολλά πράγματα. Μπορεί πολλοί να πιστεύουν πως το να “ανεβάζει” κάποιος βίντεο σε καθημερινή βάση θα τον βοηθήσει στο να συντηρήσει το κοινό που έχει ή ακόμη και να αποκτήσει μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών. Ωστόσο, κατηγορηματικά, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το να παράγεις σε καθημερινή βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο θα είναι τόσο έξυπνο κι ευχάριστο, ώστε να βρίσκει μεγάλη απήχηση, είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Πολλοί youtubers, πιστεύοντας πως αν περάσουν 1-2 μέρες και δεν ανεβάσουν τίποτα, μπορεί να τους “στοιχίσει”, λόγω ανασφάλειας, μπαίνουν στη διαδικασία να ανεβάσουν τ’ οτιδήποτε, που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ή ακόμη και καθόλου ενδιαφέρον. Άλλοι δε, σκεπτόμενοι αποκλειστικά και μόνο τις μικρές ή μεγάλες χρηματικές απολαβές, από το διαφημιστικό πρόγραμμα του youtube, πράττουν αντιστοίχως “ανεβάζοντας” βίντεο με εντελώς ανούσιο περιεχόμενο. Ακόμη κι αν αυτά, τα βίντεο τους, έχουν προβολές, είναι βέβαιο πως δημιουργούν δυσαρέσκεια σε μια μερίδα των συνδρομητών τους, που περιμένουν κάτι πιο ποιοτικό. Από την άλλη πλευρά, την εκ διαμέτρου αντίθετη, το να “ανεβάζει’ βίντεο κάποιος π.χ. δύο φορές το μήνα, σίγουρα δεν είναι καλή επιλογή. Θα πρέπει να υπάρχει μια φυσιολογική συχνότητα και κυρίως προγραμματισμός ως προς την παραγωγή της δημιουργίας. Η ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας. Ας μην το ξεχνάμε.
  3. Η χαρά της δημιουργίας. Ένας που κάνει βίντεο, μόνο για τα χρήματα ή μόνο για την αναγνωρισιμότητα, χωρίς να ευχαριστιέται αυτό που κάνει, αλλά το κάνει  αποκλειστικά και μόνο για ότι κερδίζει από την ενασχόλησή του αυτή, είναι σχεδόν βέβαιο πως  δε διαβαίνει το σωστό δρόμο.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πολύ περισσότερα, ωστόσο θα μείνουμε στα παραπάνω. Όπως και να έχει, όσο κι αν διαρκεί η καριέρα ενός youtuber, σημασία έχει όλοι να θυμούνται το πέρασμά σας από το youtube, με θαυμασμό κι αγάπη. Είτε 5, είτε 7, είτε 10, είτε περισσότερα, είτε λιγότερα χρόνια, προσπαθήστε να παράγεται ποιοτικά βίντεο, που να αντέχουν στο χρόνο, όπως οι παλιές καλές μπαλάντες.